Werksessie groene huisvesters ‘Samen aan de slag’

Op 5 november gingen groene huisvesters ‘Samen aan de slag’ in een eerste werksessie met experts bij Portaal in Utrecht. In drie groepen haalden zij knelpunten en kansen op om huurwoningen te verduurzamen. Als speerpunten willen zij inzetten op samenwerking met bewoners, samenwerking binnen groene huisvesters, invloed uitoefenen op de regelgeving zodat deze het verduurzamen stimuleert en niet belemmert en inzoomen op de financiering van de opgave om te komen tot betaalbare huurwoningen door duurzaamheid.

Bijvoorbeeld het samenwerken met bewoners: er zijn bewoners die zelf maatregelen willen nemen. Nu verkopen corporaties nog vaak nee, maar hoe kan je je ZAV beleid zo inrichten dat bewoners juist gestimuleerd worden. Het gaat hier om kleine maatregelen met veel besparingseffect zoals energiezuinige verlichting en monitoring van energie. Voor grotere maatregelen moeten we ook oplossingen zoeken. Er is een motie aangenomen in de tweede kamer, die onderzoekt of particulieren een Nul op de Meter renovatie via het netwerkbedrijf en de energienota kunnen financieren. Kan dit straks ook voor huurders?

De reality game werd gespeeld waarbij de deelnemers de rol spelen van de gemeente, aanbieder, corporatie en bewoners die om tafel gaan om te komen toe een gezamenlijke energieambitie voor huurwoningen in hun wijk. Het wegnemen van wantrouwen, het doorvragen en luisteren staan centraal. Amanda de Ruwe van Woonbron: ‘Ik besef door het spelen van de bewonersrol eens temeer dat bewoners afhankelijk zijn van de andere partijen. Ik ben niet toe aan zonnepanelen als mijn klachten niet eerst worden gehoord’.

In 2016 volgen 6 werksessies waarbij groene huisvesters werken aan concrete oplossingen en het benutten van kansen door de samenwerking om woningen te verduurzamen. De eerste sessie op 3 februari 2016 gaat in op knellende regels wegnemen en de sessie van 6 april staat in het teken van prestatie afspraken maken en The Natural Step. Meer informatie bij agenda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.