Corporaties doen de eerste ervaring op met het toepassen van groene en blauwgroene daken. Naast isolatie en zonwering wordt het meegenomen als maatregel tegen hittestress. Er is grote behoefte aan meer kennis. Dit zijn de belangrijkste conclusies van de enquête Blauwgroene daken van Groene Huisvesters. In de bouwsteen Blauwgroene daken belicht Groene Huisvesters een mooi voorbeeld. Graag zoomen wij opnieuw in op het Amsterdamse RESILIO-project en de Alliantie die inmiddels ervaring hebben opgebouwd.

Kasper Spaan, RESILIO-project: ‘Het toepassen van blauwgroene daken wordt het nieuwe normaal. Verken de optie, ga ermee experimenteren zodat je weet hoe het werkt, wie je daarbij nodig hebt en wat het betekent voor je beheer en onderhoudsopgave. De combinatie met PV-panelen blijkt positief uit te pakken. Zonder water geen groen en zonder groen geen leefbare woonomgeving. Door water te benutten daar waar het valt, kunnen we onze leefomgeving beter maken.

Thomas van der Vlis, de Alliantie: ‘Wij zien het als onze maatschappelijke taak om mee te helpen zoeken naar oplossingen om extremer weer op te vangen. Wij leren veel van het RESILIO-project. De kosten en baten zijn nu in beeld gebracht. De sleutel is een integrale “samenwerking” waarbij iedereen zijn steentje bijdraagt. Verduurzamen doen we voor het milieu, klimaatadaptieve maatregelen nemen we voor de mensen. Dat ligt veel dichter bij de belangen van een woningcorporatie, maar we kunnen dat echt niet alleen.