Benutten stimuleringsfondsen Europese Unie

De Europese Unie stelt fondsen en leningen beschikbaar voor het verduurzamen van sociale huurwoningen.  Robin van Leijen, namens Aedes lobbyist in Brussel deelde tijdens een inspirerende online bijeenkomst de mogelijkheden voor Corporaties.

Het fondsenlandschap vanuit de Europese Unie is volop in ontwikkeling. De nadruk voor EU-fondsen lag eerder op innovatie maar sinds dit jaar is er ook ruimte voor renovatie. De EU stelt eens per 7 jaar een nieuw Meerjarig Financieel Kader op. Het huidige kader liep van 2014 tot 2021. In oktober 2020 is de European Greendeal aangekondigd en het Corona Herstelfonds. Op dit moment is nog niet bekend of Nederland het Corona Herstelfonds wil inzetten op het verduurzamen van woningen. Corporaties kunnen de lobby hierin ondersteunen door zich te melden bij de Gemeente waarin zij actief is en aan te geven dat zij graag aan de slag wilt met het Corona Herstelfonds voor het verduurzamen van woningen.

De Green Deal Call kan worden ingediend in januari 2021 en accepteert projectvoorstellen die naar verwachting relatief snel tastbare en zichtbare resultaten opleveren met concrete oplossingen.

The Affordable Housing Initiative: Koplopers gezocht!
Vanuit the affordable housing initiative komt voor 100 proeftuinwijken, geld beschikbaar voor een grootschalige renovatie, een integrale benadering van duurzaamheid en betrokkenheid van bewoners. Start uitvoering niet voor 2022. Ben je betrokken bij een wijkaanpak en heb je interesse, mail naar: r.vanleijen@aedes.nl

Renovatiegolf
Het belangrijkste fonds is het EU-herstelplan waaruit Nederland mogelijk 5,6 miljard ontvangt. Lidstaten moeten hiervoor in april 2021 herstelplan indienen.

Marlou Boerbooms van Groene Huisvesters bedankt Robin van Leijen voor het heldere verhaal en de 60 deelnemers voor hun aanwezigheid. Op 24 februari is er een nieuwe sessie van Groene Huisvesters in dit thema met de laatste informatie over de indiening en voortgang van de stimuleringsfondsen. Aedes biedt bovendien de mogelijkheid aan tot ondersteuning. Groene Huisvesters maken gebruik van EU-regelingen en zij delen graag de kennis. Meld je hier aan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.