Hoe ga jij om met water in de gebouwde omgeving? De gevolgen van klimaatverandering zijn steeds duidelijker merkbaar: hoosbuien, droogte, watertekorten en hittegolven. Dat vraagt om een andere manier van bouwen, renoveren én denken. Hoe kun jij als woningcorporatie of samenwerkingspartner bijdragen aan waterzuinig en waterbewust wonen? Op woensdag 2 juli 2025 ben je van harte welkom op het Watercongres dat Wonion en De Groene Huisvesters samen organiseren in Ulft. Je ontdekt welke mogelijkheden er zijn om slimmer met water om te gaan – van vasthouden en hergebruiken tot benutten als energiebron. Wat kun je verwachten? Watermarkt Programma in het kort: Datum: 2 juli 2025 Laat je inspireren door praktijkvoorbeelden, stel jouw vragen, en denk mee over hoe we samen stappen kunnen zetten richting toekomstbestendig waterbeheer. We zien je graag op 2 juli! |
Nieuws

Meer woningen: optoppen en splitsen
Barend Jansen, Provincie Zuid-Holland, deelt de monitor ‘Passende parkeernorm’, die inzicht geeft in de parkeerbehoefte op maat voor heel Nederland.
Maarten Georgius, Aedes, bespreekt de Handleiding Optoppen, ontwikkeld in opdracht van vijf provincies en Aedes. Deze kennis helpt corporaties om extra woonlagen op bestaande gebouwen te realiseren.
Klaas Waarheid, Vanschagen Architecten, gaat in op projecten die in opdracht van woningcorporaties zijn gerealiseerd om te voorkomen dat woning gesloopt worden. Optoppen, uitbuiken, uitbouwen, aanbouwen, aankoppen, splitsen, woning-verdubbelen en weer voldoen aan de eisen van deze tijd.
Johan Wastenecker, Triada, deelt zijn aanpak voor het splitsen van grote eengezinswoningen in comfortabele appartementen.
Wil jij aansluiten bij de Groene Huisvesters groep deelmobiliteit? Stuur een mail naar Groene Huisvesters.
Neem jouw gemeente mee naar deze sessie en leer van de praktijk!

Slotbijeenkomst COP VvE 19 juni
Hoe organiseer je met je VvE de aansluiting op een warmtenet? Welke samenwerking en procesaanpak helpt om stappen te zetten?
Tijdens de Impulsdag Warmtenet op donderdag 19 juni in Utrecht sluiten we de Community of Practice VvE feestelijk af. In de ochtend kun je deelnemen aan een praktijkgerichte sessie met experts. In de middag blikken we terug op de COP, delen we ervaringen en kijken we vooruit.
Crack the Process – 10:15 tot 12:45 uur
Werk met experts aan een VvE-casus rond warmtenet-aansluiting. In kleine groepen (max. 8 personen) onderzoek je hoe het proces slimmer en sneller kan verlopen.
Aanmelden kan tot donderdag 23 mei. Er is plek voor twee groepen. Ook collega’s zijn welkom.
Lunch & slotbijeenkomst COP VvE – 12:45 tot 16:00 uur
We lunchen samen op locatie, delen de inzichten uit de ochtend en gaan in gesprek over praktijkvoorbeelden. Wat heb je geleerd? Wat neem je mee? Hoe versterken we elkaar in de verduurzaming van VvE’s?
Locatie
📍 De Utrechtse Gastvrijheid, Sophialaan 1, Utrecht
Aanmelden
via de knop onderaan deze pagina
Vink aan: ‘Crack the Process’
Vermeld bij opmerkingen:
“Ik neem deel als lid van de Community of Practice VvE van Groene Huisvesters.”
Eventueel: “Ik wil deelnemen aan Crack the Process namens een VvE-groep vanuit de COP.”
Laat ons via mail (groenehuisvesters@gmail.com) weten of je komt in de ochtend, de middag of beide dagdelen. Je ontvangt voor 19 juni nog een bevestiging en het middagprogramma.

Energiearmoede blokverwarming voorkomen
Mara van Sluis, Parteon, vertelt over de behaalde besparingen door huurders met blokverwarming, mede dankzij het gebruik van een display. Ze legt uit hoe energiearmoede bij blokverwarming wordt tegengegaan.
Ernestine Elkenbracht, Energiebespaarcoalitie, deelt de wegwijzer voor woningcorporaties en andere gebouwbeheerders voor de inzet van de energiedisplay bij blokverwarming. De wegwijzer biedt tools om het inzicht in energieverbruik te verbeteren.
Niki de Bruijn van de FIXbrigade Nederland deelt het voordeel voor huurders van de inzet van energieklussers en de landelijke spreiding van de FIXbrigade. Zij werken niet alleen voor bewoners met blokverwarming maar kunnen voor huurders in de gebieden waar zij diensten aanbieden, helpen de energielasten te verlagen.
Marlies Dijkstra, Woonbond, deelt de programma’s die zij uitrolt om energiearmoede te bestrijden.
Groene Huisvesters delen de bouwsteen ‘Blokverwarming’.
Neem jouw huurdersorganisatie mee en leer van de praktijk!

Sturen op circulaire waarden
Gerrolt Ooijman, Wonion, gaat in op het belang van een CO2-dashboard voor woningcorporaties en wat dit inzicht betekent voor de bedrijfsvoering.
Heleen Geerts (W/E adviseurs) en Haico van Nunen (Bouwhulp) presenteren het CO2-dashboard.
Deelnemende corporaties delen hun ervaringen met het dashboard en hoe dit helpt in de dagelijkse bedrijfsvoering.
Vincent Gruis (TU Delft) reageert op het dashboard en zet dit in een breder perspectief.
Groene Huisvesters delen de bouwsteen ‘CO2 dashboard’.
Groene Huisvesters participeren in het Versnellingslab Circulair Bouwen samen met Cirkelstad, Alba Concepts, Aedes en Platform31. Het doel van het Versnellingslab is: Woningcorporaties helpen om de komende jaren versneld concrete stappen te zetten naar een circulaire (ver)bouwen. Wil jij meteen aansluiten? Stuur een mail naar Groene Huisvesters.
Neem jouw bestuurder mee en leer van de praktijk!
Het dashboard maakt het rapporteren van CO2 uitstoot door bedrijfsprocessen mogelijk en sluit aan bij EU-ontwikkelingen zoals EPBD, en EU-taxonomie voor het meetbaar maken van de voetafdruk van een organisatie (‘Scope’-benadering).

Tuinen
Welke aanpakken en tools kunnen corporaties gebruiken om huurders te stimuleren hun tuin te vergroenen? Wat levert de samenwerking met de gemeente op? En hoe betrek je bewoners bij een gemeenschappelijke binnentuin?
De Groene Huisvesters Tuinengroep presenteert de Toolbox Tuinen. Inspirerende verhalen en voorbeelden van corporaties die samen met bewoners en tuinen aan de slag zijn gegaan.
Hester de Boer werkt bij het gedragsteam van het ministerie Infrastructuur en Waterstaat. Hester bespreekt hoe je bewoners kunt motiveren om hun tuin te vergroenen.
Eva Braaksma gaat in op het NK Tegelwippen.
Groene Huisvesters hebben een Tuinengroep. Wil jij aansluiten? Stuur een mail naar Groene Huisvesters.
Neem jouw huurdersorganisatie mee en leer van de praktijk!

Netcongestie, de buurtbatterij
Vera Hofman, Oranjeadvies, gaat in op het Energieschap, waarin buurtbewoners energie met elkaar delen. Dit maakt de energiehuishouding efficiënter en ontlast het elektriciteitsnet.
Andre van der Wouw van Tiwos bespreekt de kansen die Tiwos ziet voor de buurtbatterij, zowel voor goedkopere stroom voor huurders als voor gemeenschapsvorming in de wijk.
Johan Wastenecker, Triada en Marnix Brongers, Fuga Consultancy delen de aanpak Noord-Veluwe om netcongestie te bestrijden.
Groene Huisvesters presenteren de bouwsteen ‘De buurtbatterij’.
Neem jouw huurdersorganisatie mee en leer van de praktijk!

Mobiliteit, energie & wonen
Fronika de Wit, Universiteit Utrecht, neemt ons mee in het Just Nexus-project en de kansen om mobiliteit, energie en huisvesting te combineren. Ze gaat in op de publicatie ‘Duurzame mobiliteit onder woningcorporaties, ontwikkelingen en barrières’.
Machteld Hooyman van het landelijke programma deelmobiliteit presenteert “Natuurlijk! Deelmobiliteit” en wat dit betekent voor woningcorporaties.
Jos Thomaes, Groene Huisvesters delen enkele voorbeelden waarin corporaties deelnemen aan deelmobiliteit voor huurders.
Wil jij aansluiten bij de Groene Huisvesters groep deelmobiliteit? Stuur een mail naar Groene Huisvesters.
Neem jouw gemeente mee en leer van de praktijk!

Maatregelen Matrix Hitte Online!

Nieuwe publicatie: Maatregelen Matrix Hitte voor corporatiewoningen
De Groene Huisvesters presenteren de Maatregelen Matrix Hitte, een handig overzicht van fysieke maatregelen die woningcorporaties kunnen inzetten om oververhitting in huurwoningen te verminderen. Deze matrix is ontwikkeld op basis van marktonderzoek tussen november 2023 en april 2024 in het kader van het project ‘Hitte in huurwoningen’ van de Provincie Gelderland.
Wat biedt de matrix?
De matrix biedt een gestructureerd overzicht van 25 hittebeperkende maatregelen, beoordeeld op 9 criteria via een multi-criteria-analyse. Hiermee helpt de matrix corporaties bij het maken van goed onderbouwde keuzes. De maatregelen zijn ingedeeld volgens de OSKA-ladder van koeling, waarmee eerst maatregelen in de omgeving worden bekeken, gevolgd door maatregelen aan de buitenkant van de woning en vervolgens passieve en actieve installatiesystemen.
Daarnaast speelt deze matrix een centrale rol in de AEDES-publicatie Handreiking Hitte, die corporaties helpt bij beleidsvorming, vastgoedbeheer en maatregelenselectie.
Hoe werkt de matrix?
- Per maatregel worden voor- en nadelen benoemd.
- Effecten op temperatuur, esthetiek en neveneffecten worden vergeleken.
- Waar mogelijk zijn kwantitatieve beoordelingen toegevoegd, zoals CAPEX, OPEX en levensduur.
Blijf op de hoogte
De matrix zal waar nodig worden geactualiseerd. Kijk rechtsboven in de publicatie voor het versienummer en de datum van de laatste update.
Meer weten? Neem contact op met Tom Thomaes (tom@thegreenguru.nl) of Yoeri Nelis (ynelis@yury.info).

Tante Tip – samen besparen
Perry van Happen van de Brabantse lentecorporaties gaat in op ‘Tante Tip’ en hoe je bewoners kunt bereiken met advies, niet vanuit de corporatie, maar vanuit Tante Tip. Dit is een navolgbare aanpak om huurders te helpen omgaan met nieuwe installaties, zoals warmtepompen, balansventilatie, en hitte- en energiebesparend gedrag.
Marlies Dijkstra, Woonbond, deelt de programma’s die zij uitrolt om energiearmoede te bestrijden.
Groene Huisvesters delen de bouwsteen ‘Tante Tip’.
Wil ook jij communiceren via Tante Tip? Meld je aan voor deze sessie!
In iedere woning zitten installaties om je huis te verwarmen, te ventileren en soms ook om te koelen. Hoe duurzamer een huis is, hoe ingewikkelder de installaties vaak zijn. Om zo energiezuinig, gezond en comfortabel te wonen is het belangrijk om de installaties goed te gebruiken. Om te zorgen dat bewoners precies weten hoe ze de installaties het beste kunnen gebruiken, is Tante Tip in het leven geroepen. De campagne is een initiatief van de Lente corporaties. Dit collectief bestaat uit 8 Brabantse corporaties: Area, Alwel, BrabantWonen, Casade, Tiwos, Stadlander, WonenBreburg en Zayaz.