
Samen met de wijk vergroenen
Hoe kunnen woningcorporaties, duurzaamheidseducatiecentra en lokale initiatieven samen bewoners langdurig betrekken bij vergroening en klimaatadaptatie? Hoe voorkom je dat het blijft bij één vlinderstruik of een eenmalige burenplantdag?
Groen in de buurt levert veel op – het versterkt de biodiversiteit, draagt bij aan een prettig woonklimaat en maakt wijken beter bestand tegen extreme hitte of regen. Gemeenten zien dit steeds vaker, maar toch is nog steeds de helft van de Nederlandse tuinen grotendeels betegeld. Met Huurders op Groen werken we aan verandering.
Wat is Huurders op Groen?
Huurders op Groen is een landelijke pilot waarin bewoners, corporaties, duurzaamheidseducatiecentra en lokale initiatieven samen werken aan een sociale, gezonde en groene wijk. Groene Huisvesters is een van de initiatiefnemers en begeleidt samen met Vereniging GDO, de Woonbond en SME drie lokale projectteams bij het bouwen van een sterk, lokaal netwerk voor vergroening.
Praktisch aan de slag met bewoners
In elk projectteam werken een woningcorporatie, gemeente, duurzaamheidseducatiecentrum en lokale partners samen. Ze kiezen een wijk, halen actief op wat bewoners nodig hebben en vertalen dat naar concrete groene acties in de buurt. Denk aan een gezamenlijke vergroeningsdag, het aanleggen van geveltuintjes of het vergroenen van balkons.
De pilot Huurders op Groen wordt uitgevoerd door drie lokale projectteams, elk bestaande uit een natuur- en duurzaamheidseducatiecentrum (NDE), een woningcorporatie en de betreffende gemeente. De deelnemende teams zijn:
Hardenberg: Natuuractiviteitencentrum De Koppel werkt samen met Vechtdal Wonen en de gemeente Hardenberg.
Dordrecht: Duurzaamheidscentrum Weizigt bundelt de krachten met woningcorporatie Trivire en de gemeente Dordrecht.
Haarlemmermeer: NMCX Centrum voor Duurzaamheid werkt samen met Ymere en de gemeente Haarlemmermeer.
Het project wordt ondersteund door de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Infrastructuur en Waterstaat (IenW), de Van Dijk Nijkamp Stichting en het Cultuurfonds.
Duurzame samenwerking voor blijvende impact
Het doel is niet alleen vergroening, maar ook het opbouwen van een lokaal netwerk dat blijft bestaan en zich verder ontwikkelt. Want alleen door samenwerking met organisaties die dichtbij de bewoners staan, ontstaat duurzame participatie. Die lokale verbondenheid maakt het verschil – ook op de lange termijn – voor het realiseren van gemeentelijke doelen op het gebied van klimaat, leefbaarheid en sociale cohesie.
