Op woensdag 12 juni 2019 gingen we met ruim 30 deelnemers aan de slag met duurzame mobiliteit. Het regende pijpenstelen maar gelukkig konden we terecht bij het Stadslab Circulair Buiksloterham in Amsterdam. Om 13 uur startten we met een interactieve enquête via Kahoot! Hieruit bleek dat de bezoekers duurzame mobiliteit zien als een kans om kosten te besparen in de bedrijfsvoering maar ook voor de huurder. Deelnemers zijn op zoek naar voorbeelden op welke manieren ze de mobiliteit duurzamer en slimmer kunnen inrichten.
Jurgen Klaassen presenteerde de rol van de Alliantie in Buiksloterham. Hij gaf mooie voorbeelden hoe je mobiliteit kan integreren in wonen. Zoals de modulaire parkeergarage, die zij voor de Distelweg hebben ontwikkeld.
Saskia Muller van het Stadslab had een indrukwekkende presentatie over het gebied Buiksloterham. Ze nam ons mee hoe het gebied is ontstaan, wat er is ontwikkeld en wat de toekomst brengt. Buiksloterham is de eerste circulaire wijk van Nederland en is op vele vlakken uniek, zo ook op gebied van mobiliteit. Saskia lichtte de uitdagingen toe. Het gebied heeft een lage parkeernorm van 0 tot 0,3. Dit zorgt ervoor dat de bewoners creatief omgaan met mobiliteit. Zo zijn er 3 mobiliteitshubs aanwezig in het gebied. Twee hubs worden georganiseerd door marktpartijen en 1 hub wordt door bewoners zelf ingevuld.
Jos Thomaes van Green Mobility Partner gaf een presentatie over duurzame mobiliteit voor woningcorporaties. Zijn verhaal ging over de voordelen en voorbeelden van duurzame mobiliteit die woningcorporaties kunnen toepassen binnen de eigen organisatie. Woningcorporaties vergroten hun impact enorm door duurzame mobiliteit onderdeel van het wonen te maken. Nu al verhuren corporaties parkeerplaatsen maar veel plekken in parkeergarages blijven leegstaan. Door slimme mobiliteit kan je met minder parkeerplekken toe waardoor er meer ruimte is voor groen. Dit bespaart kosten en levert een meer leefbare woonomgeving op. De huurder geniet van het voordeel op de voorwaarde dat deze gebruik kan maken van betaalbaar, veilig en comfortabel vervoer. De hubs op Buiksloterham tonen aan dat dit kan, en er zijn meer mooie voorbeelden. Beschikbaarheid van een elektrische deelauto, deelscooter, e-bike of ander vervoer op het moment dat de bewoner deze nodig heeft, is belangrijk.
Na de presentaties gingen de deelnemers aan de slag met drie opdrachten:
- Ambitie Duurzame Mobiliteit
- Basis van mooie voorbeelden en netwerken die helpen
- Creatieve ideeën en concreet maken
Tijdens deze sessie werd duidelijk dat deelnemers veelal met dezelfde uitdagingen te maken hebben. Hoe kan een woningcorporatie ervoor zorgen dat de CO2 uitstoot van eigen personen- en wagenpark omlaag gaat zowel voor de dienstverlening bij de huurder aan huis maar ook in het Woon-Werkverkeer. En hoe zorg je ervoor dat de voordelen bij de huurder terechtkomen. Meer ruimte voor een groenere klimaatadaptieve leefomgeving dankzij duurzame en slimmere mobiliteit is winst. Maar de huurder moet wel toegang hebben tot nieuwe vormen van duurzaam vervoer.
Na de opdrachten werd het tijd om het gebied te verkennen. Eerst gingen we op bezoek bij één van de mobiliteitshubs “HUUB”. Op deze hub staan elektrische deelauto’s, bus en (bak) fietsen. Saskia gaf de uitleg dat de bewoners van Schoonschip hiermee ook het Woon-Werk verkeer organiseren. Daarna liepen we door naar het Schoonschip: een prachtig voorbeeld van Circulaire bouw in combinatie met een parkeernorm van 0. De terugkoppeling en afsluiting vond plaatst in het circulaire Café de Ceuvel. Hier keuvelden we door over de vraag: wat gaan we morgen doen? Aanknopingspunten voldoende om duurzame mobiliteit in de eigen corporatie vorm te geven. Daar ligt een mooie opdracht. De Ceuvel als creatieve broedplaats was een leuke afsluiter van de inspirerende dag. En jawel, geloof het of niet, bij de Ceuvel brak het zonnetje door!!
Ook een bijeenkomst of excursie bijwonen, klik hierom u aan te melden.